În decembrie 2013 am livrat prima etapă a proiectului nostru și am inaugurat parcul tehnologic Liberty. Privind în urmă, afirmăm cu recunoștință și încredere că a fost un an foarte bun, plin de momente importante pentru noi și pentru toți cei implicați în crearea celui mai complex ecosistem business din Cluj-Napoca.

00fea330-44ac-48fe-adce-e81ed790380e Liberty_Technology_Park_Cluj_site_planda8f79

 

Dinamism și efervescență

Urmărind unul din scopurile parcului, acela de a genera progres prin crearea oportunității unui dialog între profesioniști și entuziaști ai domeniilor ITC și R&D dar și în locul unei inaugurări clasice a spațiilor date în folosință, am hotărât să găzduim primul eveniment tematic al parcului la scurt timp după livrarea primei faze: ITC in the Park.

Evenimentul a avut loc pe 5 decembrie 2013 și a marcat de asemenea și lansarea oficială a Spherik Accelerator, o componentă esențială în medierea și crearea unui dialog constructiv între mediul academic, companii, investitori și tineri pasionați de antreprenoriat în IT.

După ITC in the Park am găzduit și gala de premiere a BATRA 2013. OAR au ales spațiul de la Liberty ca loc de desfășurare al conferințelor în concordanță cu tema ediției: „Generare / Regenerare” în contextul în care, prin reconversia, „Libertății” s-a readus la viață un spațiu ce altfel ar fi fost dat uitării.

Tot la capitolul evenimente, în octombrie 2014, odată cu inaugurarea terenurilor multifuncționale de sport, am organizat Liberty on Bike – eveniment de o zi pe două roți, destinat amatorilor de ciclism și de un stil de viață sănătos.

ITC_In_the_Park

 

Un habitat cu adevărat verde

În septembrie 2014 Liberty Technology Park Cluj a obținut certificatul de clădire verde BREEAM Major Refurbishment cu calificativul Very Good.

Exteriorul clădirilor finalizate în cadrul primei etape include fațadele originale din cărămidă aparentă. Structura de bază a fost păstrată în totalitate. Din punct de vedere al construcțiilor interioare, toată cărămida câștigată în urma demolărilor a fost reutilizată pentru a crea noile compartimentări, gândite pentru a răspunde nevoilor companiilor medii și mari. Peste 50% din agregatele folosite au provenit în urma demolării anexelor existente. Deșeurile menajere sunt colectate selectiv și se dorește crearea unui sistem de compostare. Consumul de energie și resurse naturale este de asemenea monitorizat.

Toate aceste măsuri au redus considerabil consumul de materiale și au eficientizat din prima zi procesul sustenabil de reconversie.

4da0dbf4-b2ee-47d6-9ec3-92f475904b07

 

Rezidenții – o comunitate inovativă

Am devenit acel loc în care mai multe companii din domeniile IT&C și R&D dezvoltă, conectează, angrenează și încurajează oameni motivați și idei creative într-un flux perpetuu de dezvoltări inovatoare.

Primii noștri rezidenți nu s-au lăsat mult așteptați, astfel că în februarie 2014, echipa Halcyon Mobile s-a mutat în clădirea C proaspăt reconvertită. Halcyon Mobile sunt o companie specializată pe dezvoltarea și crearea de aplicații mobile pentru iOS, Android și în general tot „tot ce este mobile”.

Între timp, comunitatea a crescut și s-a dezvoltat deodată cu noi, astfel că, momentan rezidenții noștri în număr de 300, sunt: Siemens, KPMG, CDS – Control Data Systems, Makronetz, Tulemod, La Casa, Ecuson Studio, Recall, Spherik Accelerator. Recall se ocupă cu managementul securizat al informațiilor iar La Casa este primul chiriaș în zona de retail și leisure. CDS sunt o companie privată de origine clujeană fondată în 1994 ce se ocupă de cercetare dezvoltare și consultanță în domeniul rețelelor wireless. Sediul KPMG de la Liberty Technology Park Cluj face parte din rețeaua globală a multinaționalei ce se ocupă de audit, contabilitate și alte servicii de consultanță financiară răspândite în peste 150 de țări. Un departament al Siemens ocupă în totalitate clădirea B, oferind pieței de muncă un număr de 250 de locuri noi de muncă.

„Toate companiile ce ni s-au alăturat fac parte din „target-ul” nostru. Ele au fost atrase de conceptul parcului dar și de beneficiile pe care le punem la dispoziție: un model bazat pe tehnologii inovatoare, prietenoase cu mediul, într-o zonă aerisită a orașului ce oferă un ecosistem perfect pentru afacerea dar și pentru angajații lor. Faptul că am fost aleși de companii tech din ziua 1 ne confirmă încă o dată că urmăm o direcție bună, atât din punct de vedere al conceptului cât și din punct de vedere al realizării.” – Ion Sturza, Chairman Fribourg Capital

21332928-1043-404a-8745-e7462727c211

 

Parcul tehnologic la un an de la inaugurare

Lucrările primei etape s-au demarat pe o perioadă de 6 luni de zile și au implicat reconversia ingenioasă a primelor două clădiri ale fabricii Libertatea urmărind un concept gândit de arhitecții de la Chapman Taylor și executat de CON-A. În urma renovării acestora au rezultat 5.600 m2 utili destinați amenajării de birouri, de săli de conferințe şi organizării de evenimente, precum şi zonei de leisure.

Odată cu finalizarea primei etape au fost date în folosință corpurile B și C ale complexului aparținând fostei fabrici Libertatea. Clădirile au fost recondiționate pentru a putea găzdui companii din IT&C, oferindu-le gama completă de facilități, totul de la open spaces pentru amenajarea 100% personalizată a birourilor până la cea mai complexă soluție de infrastructură IT, vitală companiilor pe care le vizăm. Clădirile date în folosință sunt închiriate în totalitate, fiind ocupate de companii medii și mari din domeniile IT și cercetare – dezvoltare.

Mai mult, reconversia primelor clădiri ale fostei platforme industriale Libertatea a avut un rezultat spectaculos, transformând proiectul Liberty, într-unul din cele mai de succes procese de reconversie pe plan național.

10060a24-d885-4daf-a3ec-3f8f2c620393

 

Planuri de viitor

Așteptăm cu nerăbdare anul 2015, care este, cel puțin pentru noi, plin de evenimente relevante: venirea noilor rezidenți, livrarea celei de-a doua etape și finalizarea totală a procesului de reconversie al fabricii „Libertatea”.

Până atunci însă, pregătim ultimele surprize pentru acest an. Pe data de 19 decembrie 2014 vom pune la dispoziție rezidenților noștri (și nu numai) o zonă destinată conferințelor și întâlnirilor dar și o sală de fitness.
Zona de conferințe și ședințe este situată la etajul 1 al clădirii A, are 230 mp și este compusă dintr-o sală mare, pentru aproximativ 150 de persoane și o zonă pentru ședințe pentru 30 de persoane. Spațiul este dedicat atât rezidenților parcului cât și oricărui alt eveniment ce se potrivește cu profilul parcului. Sala de fitness este situată în aceeași clădire A, la parter.

Momentan suntem la jumătatea procesului de reconversie pentru cea de a doua etapă a proiectului nostru care a început în Iunie 2014. Clădirile D și E vor fi livrate în primul trimestru al anului 2015 oferind un total de 11 347 m2. Prima fază a proiectului este în totalitate ocupată iar pentru cea de a doua s-au semnat antecontracte pentru 30% din suprafața oferită.

Cea de-a treia și ultimă etapă a proiectului implică construirea unor clădiri noi în cadrul parcului tehnologic. Pavilioanele noi vor răspunde creșterii afacerilor dar și numărului de angajați ai rezidenților crescuți în parcul tehnologic. Lucrarea este planificată pentru 2016 și va fi demarată la cerere.

936d6fd3-8230-4d3e-9f16-727f3a5f8032

TAGS: LIBERTY TECHNOLOGY PARK CLUJ,

logo
Bucharest
5-7 Dimitrie Pompeiu
T +40 (31) 620 3443
Chișinău
64 Sciusev St.
T +37 (32) 222 4782