Parcul tehnologic de la Cluj este o investiție de 25 de milioane de euro a Fribourg Development, controlată de omul de afaceri Ion Sturza

Cluj-Napoca, 5 decembrie 2013. Peste 180 de persoane au luat astăzi parte la seria de conferinţe şi dezbateri ITC in the Park, în cadrul căreia s-a inaugurat Liberty Technology Park Cluj şi care a găzduit şi lansarea acceleratorului de afaceri Spherik. ITC in the Park s-a adresat atât comunităţii IT, cât şi celei academice şi a abordat tendinţele pieţei de business influenţate de industria IT.

Evenimentul a inclus o conferinţă de presă susţinută de Ion Sturza, investitor și dezvoltator al Liberty Technology Park Cluj, Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca, Nina Moldovan, CEO Liberty Technology Park Cluj şi Cătălina Amihăiesi, manager de proiect Spherik Accelerator.

„Am ales Clujul pentru a dezvolta acest proiect deoarece este un oraş cu un profil bun, atractiv pentru investitorii străini, în care un loc aparte îl joacă zona geografică şi istoria Transilvaniei, care este percepută pe plan internațional destul de pozitiv. Cred că Liberty Technology Park Cluj va fi un loc în care nu doar că se vor genera idei, ci se vor și concretiza din punct de vedere tehnic: soft, aplicaţii, produse care implică tehnologie”, a declarat Ion Sturza.

În acelaşi timp, primarul Emil Boc a subliniat importanţa creării la Cluj a unui ecosistem IT&C dinamic: „Clujul este într-o concurenţă acerbă pentru atragerea investitorilor, pentru a se defini ca centru de inovaţie şi cercetare, precum şi pentru a-şi menţine statutul de important pol IT&C. În acest sens, proiecte precum Liberty Technology Parc Cluj sunt de natură să ne creeze atuuri extrem de importante şi eficiente în această competiţie, care nu se duce numai cu alte oraşe din România şi Europa, ci chiar din întreaga lume. Parteneriatul pe care îl construim cu Liberty Technology Parc Cluj prinde contur şi, alături de celelalte investiţii publice pe care le derulăm în domeniul industriilor creative, asigură o poziţie durabilă pentru oraşul nostru pe această piaţă a viitorului”.

Potrivit Ninei Moldovan, CEO Liberty Technology Park, noul parc tehnologic este un areal în care inovarea este cuvântul cheie şi care va susţine, dezvolta şi ajuta colaborarea dintre universităţi, afacerile locale şi administraţia publică, cu intenţia de a genera progres şi inovaţie.

„Liberty Technology Park Cluj este un ecosistem dinamic pentru companii locale și internaționale alimentat de acea viziune aparte care face ca ideile să prindă viață și afacerile să prospere angrenând patru elemente esențiale: resursa umană, companii de top, componenta academică şi organizații internaționale”, a spus Nina Moldovan.

În intenţia de a oferi comunităţii IT oportunitatea de a schimba idei şi de a coagula astfel o comunitate puternică, ITC in the Park au adus în faţa publicului speakeri importanţi ai industriei de profil şi nu numai: Radu Georgescu (GECAD GROUP), Diwaker Singh (GECAD GROUP, Threesixty Campus, Elefant.ro), Todi Pruteanu (Microsoft Romania), Claudiu Botea (Arhimar), Alexandra Stoica (BREEAM), Stelian Brad (UTCN, IT Cluster), Voicu Oprean (AROBS), Cosmin Negrescu (SEO Monitor), Dan Vidraşcu (Elefant.ro), Bogdan Iordache (How to Web), Dan Koblicska (Nsypre) şi Erik Bovee (SpeedInvest). Aceştia au discutat despre start-upuri și ecosistemul lor de dezvoltare, smart cities – future cities şi impactul tehnologiei asupra mediului business.

Agenda evenimentului a inclus şi lansarea acceleratorului Spherik, cel mai complex accelerator business din România, prima platformă de acest fel menită să ajute, să crească și să dea viață afacerilor cu potențial, destinată dezvoltării și implementării de afaceri pe plan local, dar și internațional. Modul în care acest accelerator va promova ideile de afaceri a fost dezbătut de reprezentanţii Liberty Technology Park Cluj împreună cu Sergiu Nedevschi (UTCN), Mihaela Luţaş (UBB) şi Daniel Szekely (Banca Transilvania).

Liberty Technology Park Cluj este un proiect dezvoltat de Fribourg Development, diviziunea de real estate a fondului de investiţii Fribourg Capital, controlat de omul de afaceri Ion Sturza. Investiţia de până acum a fost de peste 7 milioane de euro şi a vizat reconversia primelor două clădiri ale vechii fabrici de mobilă Libertatea. În urma reconversiei, au rezultat 5.600 mp utili destinaţi amenajării de birouri, săli de conferinţe şi organizare de evenimente, precum şi a zonei de leisure ce va include o sală de fitness, un restaurant şi o cafenea.
Acestora li se adaugă amenajarea peisagistică a ambientului înconjurător, respectiv a celor 13.239 mp de zonă verde, şi amenajarea celor 565 de locuri de parcare, rastelurilor şi pistelor pentru biciclete. La capacitatea maximă proiectată, parcul tehnologic va găzdui aproximativ 3.700 de angajaţi.

Investiţia totală estimată în acest parc este de peste 25 de milioane euro

TAGS: LIBERTY TECHNOLOGY PARK CLUJ,

logo
Bucharest
5-7 Dimitrie Pompeiu
T +40 (31) 620 3443
Chișinău
64 Sciusev St.
T +37 (32) 222 4782